top of page

Rick Jan Molanus (track MOS/DEU) vertelt over de alternatieve 'Brusselreis'

The West Wing kent sinds zijn bestaan de jaarlijkse Brusselreis. Dit uitje naar de Europese hoofdstad kent altijd veel bezoeken aan Europese instanties en organisaties om nieuwe inspiratie op te doen voor de beleidsadviezen. Helaas hing het natuurlijk sinds het begin van het West Wing-jaar in de lucht: er zou met de traditie gebroken worden nu de trip naar Brussel helaas geen doorgang kon vinden. Als vervanging zou de ‘reis’ voor elke track nu digitaal plaatsvinden en bedachten de creatieve geesten van de MOS/DEU-track een meer dan gepast programma ter vervanging!

Met Rusland als onderwerp van het beleidsadvies dat we aan het schrijven zijn, was de naam voor onze digitale ‘reis’ al snel gevonden. 17, 18 en 19 februari werden omgedoopt tot de Bruslanddagen. Tijdens deze drie dagen gingen we in gesprek met een aantal academici, (ex)diplomaten en journalisten. Onze gasten werden gevraagd om hun licht te schijnen op de vraag hoe de Nederlandse ambassade in Moskou effectiever en strategischer kan communiceren in Rusland. Tot op heden hebben we gemerkt dat het antwoord op deze vraag niet evident is. Onze gasten tijdens de Bruslanddagen onderstreepten dit, maar droegen desalniettemin enorm bij aan de beantwoording van de beleidsvraag.Bijzonder interessant was het gesprek dat we hadden met oud-ambassadeur Ron Keller, die van 2009 tot 2013 ons land vertegenwoordigde in Rusland. In zijn tijd in Rusland heeft hij het land goed leren kennen, zowel de diplomatieke kant als de culturele. Keller deelde veel van deze opgedane kennis met de MOS-track, maar was ook erg geïnteresseerd in onze visies, wat het tot een interactief gesprek maakte.

Ter afsluiting van de online Bruslanddagen stond er nog een informele activiteit op het programma. Iedereen had het recept voor Pelmeni toegestuurd gekregen, een traditioneel Russische gerecht. Pelmeni zijn dumplings met vulling, die iedereen zelf ging maken om daarna met z’n allen te Zoom-dineren. Het maken van de Pelmeni was nog een hele taak en zo eindigde de Bruslanddagen voor track MOS/DEU pas laat in de avond met de grote berg afwas.Gelukkig kon er tijdens het schrobben met veel plezier worden teruggeblikt op de afgelopen drie dagen.

Comments


bottom of page