top of page

Activiteit Diplomatie en interculturele sensitiviteit

Bijgewerkt op: 20 okt. 2023


De laatste activiteit van het jaar vond plaats op vrijdag 17 maart. De activiteit werd verzorgd door twee topdiplomaten, namelijk Karel van Oosterom, ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk en o.a. voormalig Permanent Vertegenwoordiger bij de VN, en Bahia Tahzib-Lie, ambassadeur mensenrechten en o.a. voormalig Speciaal Gezant VN-aangelegenheden. Het onderwerp van deze training was diplomatie en interculturele sensitiviteit.


Karel van Oosterom trapte de sessie af, vanuit het VK via een zoom verbinding. Na een korte uitleg van wat het werk van een diplomaat nou precies inhoudt, behandelde hij de verschillende vaardigheden waar een diplomaat aan zou moeten voldoen. Zo benoemde hij passie voor het vak, om te kunnen gaan met mensen uit verschillende culturen, snel kunnen schakelen van onderwerp, en het zoeken van persoonlijke verbindingen met collega’s binnen het werk. Wat betreft interculturele communicatie, vertelde Karel van Oosterom over de verschillen tussen het VK en Nederland, en het belang van taalgebruik en zorgvuldige keuze in gespreksonderwerpen. De tips die van Oosterom de track-leden aan het einde mee gaf, waren beter luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, meer waarnemen, weten wat de bril is waardoor je de wereld ziet, geen stereotypering en het belang van voorbereiding.


Nadat van Oosterom zijn deel van de training afsloot, was het woord aan Bahia Tahzib-Lie, die haar werk als mensenrechtenambassadeur voor Nederland vooral omschreef als een strategisch instrument en mensenrechten als de rode draad in het Nederlands buitenlandbeleid. Ze vertelde over verschillende lessen die ze tijdens haar werk heeft geleerd in onder andere het Midden-Oosten, en benadrukte evenals Karel van Oosterom het belang van goede voorbereiding en persoonlijke contacten. Ook kaartte Bahia Tahzib-Lie aan hoe belangrijk het is als diplomaat de juiste toon aan te nemen en openlijk eigen beperkingen te benoemen, om zo de boodschap zo effectief mogelijk over te krijgen.Naderhand was er ruim de tijd voor de track-leden om zowel aan Karel van Oosterom en Bahia Tahzib-Lie vragen te stellen. Hier vertelden zij nog meer over hun ervaringen binnen de verschillende posities die ze hebben gehad.


“Het is enorm leerzaam om met deze twee kundige en ambitieuze topdiplomaten in gesprek te gaan. Met veel openheid en enthousiasme vertelden ze over het leven als topdiplomaat en de verschillende aspecten die daarbij komen kijken. Ik kijk er met veel plezier op terug!” - Lucelotte Willems (Track Nairobi).


Na afloop van de zeer informatieve en leerzame sessie, was het uiteraard weer tijd voor een borrel bij Barlow!


Wij willen Karel van Oosterom en Bahia Tahzib-Lie ontzettend bedanken voor hun tijd en de nieuwe inzichten die ze hebben gegeven over hun werk als diplomaat en interculturele sensitiviteit!


Commentaires


bottom of page