top of page

Cursus Beleidschrijven

Bijgewerkt op: 20 okt. 2023


Op vrijdag 25 november hebben alle trackleden hun tweede activiteit gehad op het Ministerie, deze keer met betrekking tot het schrijven van beleid. Een activiteit die goed van pas komt, zeker gezien de tracks DMM, DEU, Nairobi en Brasilia gaan beginnen met het schrijven van hun beleidsadviezen. De training werd verzorgd door Paula Steenwinkel van Bureau Helderder.


Bureau Helderder geeft trainingen aan verschillende ministeries zoals het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Benieuwd naar de ervaring van de trackleden? Lees dan snel verder.


In de training beleid schrijven werden verschillende onderwerpen behandeld, zoals het schrijfproces, de belangen van de lezer en de structuur van een tekst. Zo werd er ook de vergelijking gemaakt tussen een tekst en een piramide: in de top van de piramide, dus de tekst, komt alles samen. Dit moet de kern zijn van je beleid. Hier staat de boodschap die je wil over brengen. Aan de andere kant zou de rest van de tekst alleen maar informatie moeten bevatten die nodig is om de kernboodschap te onderbouwen. Een mogelijke opbouw van een piramide bestaat uit bijvoorbeeld een advies, evaluatie, analyse en feiten.


Het schrijven en lezen van een tekst wordt vaak als ‘saai’ en ‘passief’ ervaren. Om dit te voorkomen kwam de training beleid schrijven erg van pas. De trackleden hebben tijdens de training ervaren hoe belangrijk het is om een tekst begrijpelijker te maken voor de lezer. Tegelijkertijd wil je als beleidsmaker je kernboodschap goed over laten komen.


Lezers ergeren zich vaak aan de onbegrijpelijke taal die de meeste ambtenaren gebruiken. Tips die ik meeneem zijn: schrijf duidelijk en vermijd jargon.” – Ayaan Hayd (Track Nairobi)


Dit, en nog veel meer tips voor het schrijfproces van het beleidsadvies, waren ontzettend nuttig en zullen goed van pas komen de de komende maanden om uiteindelijk tot een zo goed, coherent en duidelijk beleidsadvies mogelijk te komen.Het was leuk om met elkaar bestaande beleidsteksten door te spitten en zo achter de do’s en don’ts te komen voor het schrijven van beleid. Een belangrijk inzicht was dat juist contra-argumenten moeten worden meegenomen en weerlegd om de tekst nog sterker te maken.” - Merbel Slothouwer (Track DEU)


Na afloop van de training was het tijd voor een borrel en werd gezamenlijk naar de voetbalwedstrijd tussen Nederland-Ecuador gekeken bij Barlow op het Plein in Den Haag.


Wij willen Paula Steenwinkel ontzettend bedanken voor de nuttige en leerzame training, en gaan alle tips zeker meenemen in de schrijfprocessen van onze beleidsadviezen!Comments


bottom of page