top of page

Storytelling-Activiteit

Bijgewerkt op: 20 okt. 2023Op 9 december was het alweer tijd voor de derde activiteit! Ditmaal ging het over het onderwerp story telling. Hoe presenteer je jezelf? Hoe laat je je kwaliteiten goed naar voren komen? En hoe breng je je verhaal zo duidelijk mogelijk over aan anderen? Dit en nog veel meer werd in deze training verzorgd door Nathalie Holwerda-Mieras uitgebreid behandeld.


De training werd geven door Nathalie Holwerda-Mieras van Nobbe Mieras. De training kwam goed van pas voor de trackleden, aangezien de one-pager over 1 maand gepresenteerd moest worden. De one-pager is een opzet met de belangrijkste invalshoeken en bevindingen die gevonden zijn bij elke track. Deze one-pager is het startpunt voor het uiteindelijke beleidsadvies van de tracks. Tijdens de training was de structuur van het verhaal belangrijk. De methode ABC+D (aanleiding, belang, centrale vraag en delen) stond centraal. Met deze methode liet Nathalie ons afscheid nemen van de scriptiestructuur van presenteren en moest iedereen terug naar de kern. Na de uitleg gingen de trackleden de ABC+D methoden toepassen met zelfgemaakte teksten. Iedereen moest een overtuigend verhaal vertellen aan elkaar dat antwoord gaf op de vraag: ‘Welk probleem vind jij dat de minister-president zou moeten aanpakken?”


“Het was super om te zien hoe iedereen zo snel de technieken van storytelling oppakte. Binnen een uur werden ontzettend overtuigende verhalen de groep in geslingerd. Iedereen maakte zichtbaar stappen in zijn verhaal zo goed mogelijk uit de verf laten komen.” - Merbel Slothouwer (track DEU)


Ook werd in de training gewerkt aan story presence: hoe kom jij over op anderen? Hierbij zijn twee dingen van enorm belang: warmte en competentie. Het is daarbij de bedoeling om op beide aspecten hoog te scoren. Zo kom je over als een betrouwbare, vriendelijke én kundige spreker. Interessant was dat Nathalie hierbij ook aandacht besteedde aan de invloed van stereotypen op stroy presence. Zo worden vrouwen vaak warmer ingeschat dan mannen, terwijl mannen vaak als competenter worden gezien. Om goed over te komen op anderen was het de bedoeling een goede jij-ik balans te vinden in je verhaal. Dat kwam enerzijds neer op vragen naar de ander en het gezamenlijk belang benadrukken en anderzijds op het laten zien van je eigen wapenfeiten. Dit was voor veel mensen nog wel een uitdaging. Want hoe prijs je jezelf de hemel in zonder daarbij arrogant over te komen?


“Het was onwijs leerzaam en interessant om te zien hoe Nathalie wetenschappelijke theorieën uit de sociale psychologie omzet in praktische tips” - Jelmer Baerends (Track BRA)


De training storytelling was tevens de laatste training van het eerste halfjaar van The West Wing. Wij willen Nathalie bedanken voor de leerzame training. De track leden zullen ongetwijfeld alle tips meenemen bij de voorbereiding van de one-pager presentatie.


bottom of page