Hoi ik ben Niels, en afgelopen jaar organiseerde ik de buitenlandreis van The West Wing. Met vijftig man reisden we af naar Brussel, om hier met allerlei Europese instanties, denktanks en organisaties te praten over onze verschillende beleidsadviezen, voor input en inspiratie, maar ook om onze voorlopige adviezen te testen. Vanuit mijn functie als vicevoorzitter sta ik niet aan het hoofd van een specifieke projectgroep (of track), waardoor ik tijdens de Brusselreis met verschillende groepen meekon naar hun afspraken, wat de reis afwisselend maakte.
Nadat we woensdagavond in Brussel waren aangekomen met de bus en ons opmaakten voor twee intensieve dagen, hadden we op donderdagochtend een uitgebreid bezoek aan de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van Nederland bij de Europese Unie. Door de opening van Sander Cohen en Roy Ligtenberg die werken bij de PV waren we op scherp gezet: hier in Brussel wordt er ontzettend veel besloten en bedacht dat relevant is voor onze beleidsadviezen. Na gesprekken met beleidsmedewerkers die qua thematiek aansloten bij onze beleidsvragen, hadden we een gezellige lunch op de PV. Op donderdagmiddag gingen we naar de EEAS, de buitenlanddienst van de Europese Unie met de DVB/EAB-track. Hier hadden we een gesprek over cybersecurity en de datastrategie van de Europese Unie en hoe de EU zou moeten reageren op de opkomst van China. Omdat de beleidsvraag van DVB/EAB zo breed is, waren de discussies tijdens deze middag handig om bepaalde deelonderwerpen te kiezen en zich op te gaan focussen.
Na een drukke en inspirerende donderdag gingen we ’s vrijdagochtends op pad met de DAF/DIE-track, tevens naar de EEAS. Hier spraken we met een panel van twee beleidsmedewerkers over EU-Afrikabetrekkingen en specifieker gezien de relatie met de Hoorn van Afrika na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De elektrische steps zorgden er de hele Brusselreis voor dat we op tijd van afspraak naar afspraak gingen. Deze kwam zeker van pas om op tijd te komen bij de afspraak met de Europese Commissie, waar we met de DDE-track spraken met de rechterhand van Eurocommissaris Timmermans, Diederik Samsom. Het team van Timmermans heeft hard gewerkt aan de Europese Green Deal, een ambitieus plan om in 2050 klimaatneutraal te zijn in de EU. Wij vroegen hem naar hoe deze Green Deal tot stand komt, hoe hij het verschil zag tussen beleid maken op nationaal en op Europees beleid en wat nog de uitdagingen zijn voor de Green Deal. Dit bleek te zijn om het in een mondiaal perspectief te plaatsen en het te koppelen aan beleid van ontwikkelingslanden. Aangezien de DDE-track nadenkt over circulaire economie in ontwikkelingslanden, kwam er een interessant gesprek tot stand wat nuttig was voor het beleidsadvies voor DDE. In de avond hadden we een gezellig afsluitend diner en borrel.
Kortom, een geslaagde reis die afwisselend en inspirerend was en erg leuk om te organiseren.
댓글