top of page

Hoe schrijf je goed beleid als denktank?

Op woensdag 11 december was de tweede plenaire sessie van The West Wing 2019-2020 sinds de kick-off! Iedereen kent elkaar inmiddels en er lagen ook al heel wat conceptversies voor een opzet voor het beleidsadvies klaar, wat maakte dat een intensieve beleidsschrijfsessie toepasselijk en nuttig.


En zo geschiedde: de middag begon met een interessante toespraak van Hugo Klijn, die Senior Research Fellow is bij Instituut Clingendael, maar tevens veel ervaring op het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft. Hij heeft dus veel kennis over het schrijven van beleid, en kon zo veel nuttige informatie delen met de trackleden. Hij vertelde met enige ironie over beleidscycli, de 5W1H methode (wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe), enkele handige jargontermen, de verschillende organen die een rol spelen en het belang van denktanks in dit verhaal. Zijn belangrijkste tip voor de trackleden van The West Wing? Schrijf helder en blijf integer als denktank.


Na een korte pauze volgde een training van Bert Ruck, een ervaren trainer voor ambtenaren van verschillende ministeries. Dit kwam goed van pas voor de trackleden, aangezien de one-pagerpresentatie rap dichterbij komt. De onepager is een eerste opzet voor het beleidsadvies, met de belangrijkste invalshoeken en bevindingen tot dan toe. Deze onepager had Bert van tevoren gekregen en kon zo met de West Wing-leden aan de slag met het verbeteren van deze onepager. Hoe maak je zo goed mogelijk gebruik van de beperkte ruimte die je hebt? Hij liet de studenten en young-professionals afscheid nemen van de – voor hen zo vertrouwde – scriptiestructuur en gaf vele handige tips en ezelsbruggetjes die meer geschikt waren voor een one-pager, zoals de 8x8 regel (8 bulletpoints met ieder 8 woorden) en de ABC (Aanleiding-Belang-Centrale vraag)-structuur. Na kleurrijke voorbeelden uit de praktijk, gingen de tracks aan de slag met het verbeteren van hun onepagers aan de hand van de workshop die ze hadden gekregen.


Deze nuttige en intensieve dag – en tevens een einde van het eerste halfjaar van The West Wing! – werd feestelijk afgesloten met een pubquiz bij O’Caseys aan het Noordeinde in Den Haag.

Comments


bottom of page