top of page

Brusselreis 2021-2022The West Wing kent sinds haar bestaan de jaarlijkse Brusselreis. Dit uitje naar de Europese hoofdstad kent veel bezoeken aan Europese instanties en organisaties om nieuwe inspiratie op te doen voor de beleidsadviezen. Helaas was het eerder dit jaar (i.v.m. COVID-19) niet mogelijk om naar Brussel af te reizen, maar met dank aan de activiteitencommissies van de verschillende tracks was er een zeer leerzaam en interactief digitaal programma opgesteld. Een paar maanden later is het ons toch gelukt om met The West Wing af te reizen naar de Europese hoofdstad! Naast een hartelijk ontvangst bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie (PV EU), hebben de tracks ook individuele gesprekken gehad bij diverse instanties en organisaties. Als afsluitende activiteit mochten wij ook een gezamenlijk bezoek brengen aan het Huis van de Europese geschiedenis ! Een onvergetelijk reis waar je hieronder meer over leest.


Op bezoek bij de PV EU

"Eindelijk vond de langverwachte ‘fysieke’ reis naar Brussel plaats. Ons geduld was het zeker waard want het bleek een fantastische en leerrijke reis te worden voor de trackleden in de hoofdstad van de EU. Op vrijdagochtend werden we hartelijk ontvangen op de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij EU. De PV EU omvat afgevaardigden van vrijwel alle ministeries die zich dagelijks inzetten om de Nederlandse belangen in de EU te behartigen. Hoe dit precies in zijn werk gaat werd ons bij het welkomstwoord uitgelegd door Sander Cohen, afdelingshoofd ontwikkelingssamenwerking en internationale partnerschappen. Vervolgens woonden de trackleden een paneldiscussie bij waarin werd ingegaan op gevolgen van de oorlog in Oekraïne op verschillende dossiers, zoals migratie, Europese defensiesamenwerking en de relatie met Rusland.Na de lunch splitsten de tracks zich op om de diepte in te gaan op onderwerpen relevant voor hun respectievelijke beleidsadvies. Hiervoor sprak de DEU-track met Hanneke Luijendijk, afdelingshoofd juridische en institutionele zaken en H.P Schreinemachers, die onder meer de coördinatie van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, en Groep externe aspecten van asiel en migratie, in zijn portefeuille heeft. Tijdens deze gesprekken bespraken we onder andere het huidige instrumentarium om rechtsstaat schendingen in de Unie aan te pakken en de gevolgen van de crisis in Oekraïne op de veiligheid in Europa.”


“De track DDE verzamelde donderdagavond al op Place de Luxembourg, waar we werden ondergedompeld in de Brusselse ambtenaren borrelcultuur. Jan woont op dit moment zelf in Brussel en kon ons van alle handige tips voorzien. Na deze goede start van de Brusselreis waarbij we elkaar nóg beter hebben leren kennen, werden we met alle tracks op de PV EU verwacht. Na de introductie en het interessante panelgesprek moesten wij haast maken om richting het Europees Parlement te gaan, waar we werden ontvangen voor een rondleiding en vragenronde. Als kers op de taart maakte Europarlementariër Lara Wolters van de PvdA een half uurtje vrij om met ons te praten over de Europese structuren en haar visie daarop. Doordat het gesprek uitliep zat onze volgende spreker, Dieter Staat, al bij de PV te wachten. Hij kon ons meer vertellen over zijn blik op de Europese Unie vanuit de verschillende rollen die hij heeft gehad. Zo is hij werkzaam geweest als beleidsmedewerker bij het Europees Parlement, liaison voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is hij op dit moment lobbyist bij de Unie van Waterschappen. Na deze dag vol indrukken verplaatsten wij onszelf richting het hostel waar we met alle tracks gezamenlijk aten. Om de succesvolle dag vervolgens af te sluiten, was het tijd voor een biertje op het terras! Zaterdag besloten we om toch nog langs het Huis van de Europese Geschiedenis te gaan, waarvan we de rondleiding vrijdag hadden gemist door uitloop bij de gesprekken. Met nog een afsluitend drankje op het terras zat voor ons ook de Brusselreis erop en nam iedereen in de loop van de dag de trein richting huis!”“Op vrijdagochtend begon voor track PV NY de roadtrip richting Brussel. De dag begon met een welkom en opening van Sander Cohen, afdelingshoofd van ontwikkelingssamenwerking en internationale partnerschappen bij de PV EU. Daarna was er een leuke en leerzame gesprek met diverse dossierhouders over de oorlog in Oekraïne. Elke persoon had een andere expertise en achtergrond. Dit maakte het gesprek ontzettend divers en bijzonder. Als laatst kregen we meer informatie over 'werken bij de EU'. Er werd uitgelegd hoe de structuur van de EU in elkaar zit, wat de eventuele stappen zijn die doorlopen moeten worden, en wat de uitkomsten zijn van bepaalde opleidingstrajecten.

Hierna zijn we nog wezen lunchen op steenworp afstand van de PV. Na een snelle hap gingen we terug naar het gebouw voor ons interview met Bart Ooijen. Hij is de Counsellor Health, Youth and Sport bij de PV EU. Ook dit was een zeer leerzaam gesprek. Hij heeft veel tijd genomen om ons te informeren en verder op weg te helpen met ons vraagstuk voor het beleidsadvies. Als kers op de taart, kregen wij te horen dat wij in de vergaderzaal zaten waar premier Mark Rutte op de bank heeft gelegen om even bij te komen van de ellenlange vergaderingen op de PV. Als je goed kijkt zie je de fameuze bank op de onderstaande foto!


Na het interview zijn we naar het Huis van de Europese Geschiedenis gegaan. Hier werd het verhaal van Europa verteld door de ogen van België. Dit was een bijzonder museum wat opgezet was op een manier dat je vanaf de eerste verdieping de geschiedenis volgde tot aan de hoogste etage.


Hierna keerden wij terug naar het hostel en kregen wij de kans met de andere tracks informatie uit te wisselen over de verschillende programma’s en gesprekken die wij op deze dag hebben gehad. Een lange, maar geslaagde dag!"


Al bij al was het een onvergetelijke reis!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page