Wat is The West Wing?

Als jongerendenktank geven we het ministerie advies op verschillende gebieden van het Nederlandse buitenlandbeleid.

The West Wing is de officiële jongerendenktank van én voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als jongerendenktank geven we het ministerie advies op verschillende gebieden van het Nederlandse buitenlandbeleid.

 

Opgericht in 2015, is The West Wing de afgelopen jaren enorm gegroeid. Wat begon als een denktank voor de Directie Westelijke Halfrond, vandaar ook de naam The West Wing, is inmiddels uitgegroeid tot een denktank voor het gehele ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook werken we inmiddels met andere ministeries en organisaties samen. The West Wing bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde groep van ongeveer 50 young professionals en studenten met verschillende studieachtergronden. Ieder jaar zet een nieuwe groep leden zich een jaar lang vrijwillig in om de stem van de jonge generatie te laten horen in het Nederlandse buitenlandbeleid.  Meer over The West Wing is te zien in de video aan de linkerzijde van de pagina!

Waarom is The West Wing belangrijk voor het ministerie van Buitenlandse Zaken?

Door The West Wing te betrekken bij het ontwikkelen van beleid, krijgen jongeren enerzijds een kijkje in de keuken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Anderzijds vormt The West Wing een manier om de interactie tussen jonge academici, young professionals en medewerkers van het Ministerie te bevorderen.

 

De inzichten en adviezen van West Wing-leden zijn erg waardevol voor het ministerie: ideeën zijn vaak creatief en innovatief. The West Wing is uniek omdat haar leden een frisse blik geven op zaken waar beleidsmakers dagelijks mee bezig zijn.

Waarom is The West Wing belangrijk voor jongeren?

Als lid van The West Wing ben je een jaar lang intensief betrokken bij het maken van beleid. En dat betekent: ‘out of the box’ denken tijdens brainstormsessies, literatuur en rapporten bestuderen en in gesprek gaan met beleids-

medewerkers van het ministerie. Ook neem je deel aan evenementen en bezoek je externe organisaties om zo tot inspirerende nieuwe ideeën te komen.

 

Actief betrokken zijn bij The West Wing is een ontzettend leuke, maar vooral leerzame en uitdagende ervaring. Het biedt je een kans je actief in te zetten voor de wereld om je heen en de visie van jongeren aan het ministerie voor te leggen. 

Meer over lidmaatschap van the West Wing vind je hier.

Het bestuur van 2021-2022

 
Bestuursfoto groep VK1.jpg

Van links naar rechts: Leianne Wijnhoud (Commissaris Externe Zaken), Kim Brands (Trackleider PV NY), Wouter Jansen (Trackleider DDE), Yolan Rosie (Vicevoorzitter & Commissaris Interne Zaken), Robert de Regt (Voorzitter), Harold Janssen (Trackleider DAM) en Christabel Kaptein (Trackleider DEU)

Wouter Jansen

Robert de Regt

Voorzitter
  • Grey LinkedIn Icon

"Na mijn twee masters in European Law en International Management, ben ik vorig jaar aan mijn loopbaan begonnen. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar deelgenomen aan de West Wing (2020 - 2021) en heb ik meegewerkt aan een advies omtrent het in lijn brengen van de Nederlandse handel met Indonesië met behalen van de Sustainable Development Goals in Indonesië. Ik kijk er naar uit om dit jaar als voorzitter te waarborgen dat de ideeën van jonge academici en young professionals gehoord worden op het Ministerie."

Bestuursfoto Wouter VK1.jpg
Trackleider DDE
  • Grey LinkedIn Icon

“Na de bachelor European Studies, een uitwisseling in Praag en een internship in Rome heb ik de master Global History and Interna-tional Relations afgerond. Afge-lopen West Wing jaar (2020-2021) heb ik mij als track-lid bij de Directie Integratie Europa (DIE) bezig gehouden met een inge-wikkelde geopolitiek vraagstuk; de manier waarop Nederland kan bijdragen aan solidariteit en harmonisatie in het Europese migratiedebat. Hierbij analyseerde we de onenigheden en verschillen binnen Europa op dit gebied en spraken we met verschillende experts, waaronder Nederlandse Europarlementariërs en academici. Het was een ontzettend interessant en leerzaam jaar waarin ik mijn belangstelling voor internationale politiek en buitenlandbeleid verder kon ontwikkelen. Ook heb ik op persoonlijk vlak veel geleerd en ik kijk er naar uit om als trackleider voor de Directie Duurzame Economische Ontwikkeling (DDE) een nieuw groep studenten en young professionals te begeleiden bij het schrijven van een beleidsadvies.”

Bestuursfoto Yolan VK1.jpg

Yolan Rosie

Vicevoorzitter & Commissaris Interne Zaken
  • Grey LinkedIn Icon

“The West Wing combineert perfect mijn interesse in en passie voor maatschappelijke vraagstukken, het (inter)nationale speelveld en het uitdragen van de jongerenstem. In de afgelopen jaren heb ik al enige ervaring kunnen opdoen in en met het buitenland door mijn stage op het Nederlands consulaat-generaal te Guangzhou, buitenlandstudie aan een Chinese universiteit en onder-zoeksuitwisseling met de University of Hong Kong. Momenteel zit ik in de eindfase van de MSc International Development Studies aan de Universiteit Utrecht en zal ik deze studie combineren met het werk bij The West Wing als Vicevoorzitter. Ik wil graag bijdragen aan het realiseren van een diverse en inclusieve (jongeren)organisatie en ik kijk dan ook uit naar het aankomende bestuursjaar bij TWW!”

Bestuursfoto Christabel VK1.jpg

Christabel Kaptein

Trackleider DEU
  • Grey LinkedIn Icon

“​​Na mijn eerste master Journalistiek en Nieuwe Media, volg ik nu mijn tweede master Environment and Resource Ma-nagement. In 2019 – 2020 was ik zelf deelnemer van The West Wing en heb ik mij bezig gehouden met de vraag hoe Nederland de Hoorn van Afrika op de agenda kon houden binnen de Europese Unie na de Brexit. Tijdens dit jaar heb ik mijn interesse verder ontwikkeld in moeilijke diplomatieke vraagstuk-ken, de rol van Nederland binnen Europa en de rol die Nederland wil innemen in de wereld. Mijn eigen West Wing-jaar heeft mij daarnaast veel geleerd over buitenlandbeleid en internationale politiek, maar ook over samenwerken en persoonlijke ontwikkeling. Ik wil als trackleider andere jongeren de kans geven net zo’n mooie en leerzame ervaring te hebben als ik heb gehad! Ik ben daarom ook erg enthousiast om aankomend jaar een groep te mogen begeleiden die zich gaat buigen over de uiteenlopende en gecompliceerde vraag die de Directie Europa (DEU) ons heeft gesteld.”

Bestuursfoto Leianne VK1.jpg
Bestuursfoto Harold VK1.jpg

Harold Janssen

Trackleider DAM
  • Grey LinkedIn Icon

"Gedurende mijn studie ben ik mij, naast mijn focus op Rusland en Eurazië, steeds meer gaan interesseren voor de rol die macro-economische belangen spelen in de internationale politiek. Ik heb bachelors in International Studies en Politicologie afgerond en ben in september begonnen aan de master Economic Policy. Het on-derwerp van de track DAM, de houdbaarheid van overheids-schulden in de MENA-regio, sluit goed aan bij deze studie en mijn interesses. Overheidsschulden hebben verschillende gevolgen voor verschillende generaties en ik denk dat de stem van jongeren hier dan ook erg waardevol in kan zijn. Ik kijk er erg naar uit om met een gemotiveerde groep mensen aan de slag te gaan en ik hoop dat we dit jaar vanuit een jongeren-perspectief een waardevol en verfrissend advies kunnen mee-geven aan het ministerie!"

Commissaris Externe Zaken
  • Grey LinkedIn Icon
Bestuursfoto Kim VK1.jpg

Kim Brands

Trackleider PV NY
  • Grey LinkedIn Icon

“Na mijn studies Media & Cultuur (BA), Sociale Geografie en Plan-ologie (premaster) en International Development Studies (MSc) inclu-sief buitenlandervaringen in New York (VS) en Willemstad (Curaçao), ben ik in 2020 gestart bij het Liliane Fonds, een organisatie die zich inzet voor de inclusie van kinderen met een beperking in lage- en middeninkomenslanden. Via deze organisatie volg ik momenteel met veel plezier het AMID Young Professional Programme. Hierin komt mijn passie voor (interna-tionaal) beleid, politiek, actualiteit en ontwikkelingssamenwerking alle-maal samen en dit smaakt naar meer! Ik kijk er dan ook naar uit samen met een groep enthousiaste studenten en young professionals aan de slag te kunnen gaan met het Global Health Security vraag-stuk rondom ‘pandemic prepared-ness and response’, en ben ervan overtuigd dat we PV NY van een origineel en nuttig beleidsadvies te kunnen voorzien!"

Leianne Wijnhoud

"Na mijn bachelor International Relations and Organisations aan de Universiteit van Leiden, en Minor China Studies aan Peking University, besloot ik een tussenjaar te nemen. Na een jaar hard werken ben ik super enthousiast om te beginnen aan de Research Master International De-velopment Studies aan de Universiteit van Amsterdam! Ik vind het super leuk dat ik dit mag combineren met een bestuursjaar bij The West Wing. Ik hoop mijn interesse in het maatschappelijk en politiek verder te mogen ontwikkelen als Commissaris Externe Zaken bij The West Wing! 

Bestuursfoto Robert VK1.jpg