Wat is The West Wing?

Als jongerendenktank geven we het ministerie advies op verschillende gebieden van het buitenlandbeleid.

The West Wing is de officiële jongerendenktank van én voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als jongerendenktank geven we het ministerie advies op verschillende gebieden van het buitenlandbeleid.

 

Opgericht in 2015, is The West Wing de afgelopen jaren enorm gegroeid. Wat begon als een denktank voor de Directie Westelijke Halfrond, vandaar ook de naam The West Wing, is inmiddels uitgegroeid tot een denktank voor het gehele ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook werken we inmiddels met andere ministeries en organisaties samen. The West Wing bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde groep van ongeveer 50 young professionals en (master) studenten met verschillende studieachtergronden. Ieder jaar zet een nieuwe groep leden zich een jaar lang vrijwillig in om de stem van de jonge generatie te laten horen in het Nederlandse buitenlandbeleid.  Meer over The West Wing is te zien in de video aan de linkerzijde van de pagina!

Waarom is The West Wing belangrijk voor het ministerie van Buitenlandse Zaken?

Door The West Wing te betrekken bij het ontwikkelen van beleid, krijgen jongeren enerzijds een kijkje in de keuken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Anderzijds vormt The West Wing een manier om de interactie tussen jonge academici, young professionals en medewerkers van het Ministerie te bevorderen.

 

De inzichten en adviezen van West Wing-leden zijn erg waardevol voor het ministerie: ideeën zijn vaak creatief en innovatief. The West Wing is uniek omdat haar leden een frisse blik geven op zaken waar beleidsmakers dagelijks mee bezig zijn.

Waarom is The West Wing belangrijk voor jongeren?

Als lid van The West Wing ben je een jaar lang intensief betrokken bij het maken van beleid. En dat betekent: ‘out of the box’ denken tijdens brainstormsessies, literatuur en rapporten bestuderen en in gesprek gaan met beleids-

medewerkers van het ministerie. Ook nemen we deel aan evenementen en bezoeken we externe organisaties om zo tot inspirerende nieuwe ideeën te komen.

 

Actief betrokken zijn bij The West Wing is een ontzettend leuke, maar vooral leerzame en uitdagende ervaring. Het biedt je een kans je actief in te zetten voor de wereld om je heen en de visie van jongeren aan het ministerie voor te leggen. 

Meer over lidmaatschap van the West Wing vind je hier.

Bewerkte foto bestuur.jpg

Het bestuur van 2020-2021

 

Van links naar rechts: Nina Ruijfrok, Isabel Louhenapessy, Lauren Boot, Ruud van der Kant, Colin Tibben, Emmeke van der Velde

Vice-Voorzitter
Trackleider JAK/DIO
Voorzitter

Lauren Boot 

  • Grey LinkedIn Icon

"Na het afronden van mijn bachelor Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden ben ik op dit moment bezig met het afronden van mijn master Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit. Na mijn stage bij de Economische Afdeling van de Nederlandse Ambassade te Washington D.C. heb ik vorig jaar deelgenomen aan de West Wing als eindredacteur bij de track DVB/EAB. Het leukste aan mijn deelname aan de West Wing vond ik om in een nieuw dossier te duiken en in korte tijd expert te worden op dat gebied.  Ik heb ontzettend veel zin om dit jaar samen met een groep enthousiaste young professionals en studenten de stem van jongeren binnen het ministerie te vergroten!"

Nina Ruijfrok

Trackleider MOS/DEU
  • Grey LinkedIn Icon

"Ik heb recent mijn bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap afgerond en begin aan de master internationale bestuurskunde in Rotterdam. Tijdens mijn bachelor heb ik meermaals ervaring opgedaan met besturen en internationale projecten, waarbij ik mijn interesse in het besturen en het oplossen van complexe, internationale vraagstukken heb ontdekt. De kers op de taart was daarbij een onderzoeksproject in St-Petersburg, waarbij ik ontzettend gefascineerd raakte door Rusland en haar cultuur. Dat we dit jaar mogen gaan samenwerken met de ambassade in Moskou vind ik daarom een ontzettend interessante uitdaging. Ik kijk er naar uit om komend jaar met een gemotiveerde groep aan de slag te gaan om een mooi beleidsadvies te schrijven, waarbij we hopelijk een goede bijdrage kunnen leveren aan dit ingewikkelde vraagstuk!"

0f6c62_447063179524415d834ec6d5a6914778~

Emmeke van der Velde

Vicevoorzitter
  • Grey LinkedIn Icon

"Momenteel ben ik bezig met het afronden van mijn studie Liberal Arts & Sciences aan Erasmus University College met een double degree in Business en International Relations & Political Sciences. Ervaringen zoals mijn deelname aan het Unicef Jongerenpanel en mijn studie semester in Hong Kong hebben mijn maatschappelijke en politieke interesse verder ontwikkeld waardoor ik het ontzettend leuk en interessant vind om komend jaar Vicevoorzitter te zijn in bestuur van The West Wing. Ik ben van mening dat de brug die The West Wing bouwt tussen het Ministerie van Buitenlandse Zaken en jongeren in Nederland iets heel unieks is en ik heb zin om hieraan bij te dragen komend jaar!"

Isabel Louhenapessy

Trackleider MAP/DAF
  • Grey LinkedIn Icon

"Ik heb mijn bachelors International Studies en Rechtsgeleerdheid afgerond en ik start in september met de master Law and Politics of International Security. Tijdens mijn studie heb ik me voornamelijk gespecialiseerd in human security, het Midden Oosten en humanitair recht. Ik ben dan ook enorm enthousiast over de beleidsvraag gesteld door de regionale Nederlandse ambassades over Noord-Mozambique. Ik vind het belangrijk dat mijn generatie een kans krijgt om hun kennis en expertise toe te passen op actuele veiligheidsvraagstukken en ik kijk uit naar een heel bijzonder en leerzaam jaar!"

Ruud van der Kant

  • Grey LinkedIn Icon

"De laatste jaren heb ik me ondergedompeld in de internationale economie en handel. Na stage te hebben gelopen op de Nederlandse Ambassade in Peru, heb ik mijn masterscriptie geschreven over de gevolgen van handel op de ontwikkelingseconomie van dit land. De vraag over hoe we in Nederland het handelsbeleid beter kunnen laten aansluiten op de Sustainable Development Goals, biedt in mijn ogen een geweldige kans om impact te maken met de creatieve blik van jongeren. Sinds april 2020 volg ik een traineeship bij Gemeente Den Haag, waardoor het komende jaar voor mezelf een leuke afwisseling wordt tussen mijn werk en the West Wing. Hopelijk mogen we dit jaar nóg meer young professionals verwelkomen om mee te denken aan het Nederlandse buitenlandbeleid!"

Colin Tibben

Trackleider DIE
  • Grey LinkedIn Icon

"Ik studeer International Relations & Organizations aan de Universiteit Leiden, en International Business Administration aan de VU Amsterdam. Ik heb altijd al een passie gehad voor alles wat met internationale politiek en macro-economisch beleid te maken heeft. Het afgelopen jaar was ik zelf deelnemer van de West Wing, en heb ik meegewerkt aan een ontzettend tof voorstel om de economie van Venezuela weer op gang te brengen: een pittige casus, maar wel één waaraan ik met ongelooflijk veel plezier heb gewerkt! Naast mijn studie werk ik als barman in een strandtent. Ik kijk ernaar uit om komend jaar aan de slag te gaan als trackleider!"