top of page

Wat is The West Wing?

Wat is The West Wing?

Als jongerendenktank geven we het ministerie advies op verschillende gebieden van het Nederlandse buitenlandbeleid.

The West Wing is de officiële jongerendenktank van én voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als jongerendenktank geven we het ministerie advies op verschillende gebieden van het Nederlandse buitenlandbeleid.

 

The West Wing is sinds zijn oprichting in 2015 enorm gegroeid. Wat begon als een denktank voor de Directie Westelijke Halfrond, vandaar ook de naam The West Wing, is inmiddels uitgegroeid tot een denktank voor het gehele ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook werken we inmiddels met andere ministeries en organisaties samen. The West Wing bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde groep van ongeveer 50 young professionals en studenten met verschillende studieachtergronden. Ieder jaar zet een nieuwe groep leden zich een jaar lang vrijwillig in om de stem van de jongere generatie te laten horen in het Nederlandse buitenlandbeleid.  

Meer weten over The West Wing? Kijk onze video!

Waarom is The West Wing belangrijk voor het ministerie van Buitenlandse Zaken?

Door The West Wing te betrekken bij het ontwikkelen van beleid, krijgen jongeren enerzijds een kijkje in de keuken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Anderzijds vormt The West Wing een manier om de interactie tussen jonge academici, young professionals en medewerkers van het Ministerie te bevorderen.

 

De inzichten en adviezen van West Wing-leden zijn erg waardevol voor het ministerie: ideeën zijn vaak creatief en innovatief. The West Wing is uniek omdat haar leden een frisse blik geven op zaken waar beleidsmakers dagelijks mee bezig zijn.

Waarom is The West Wing belangrijk voor jongeren?

Als lid van The West Wing ben je een jaar lang intensief betrokken bij het maken van beleid. En dat betekent: ‘out of the box’ denken tijdens brainstormsessies, literatuur en rapporten bestuderen en in gesprek gaan met beleids-

medewerkers van het ministerie. Ook neem je deel aan evenementen en bezoek je externe organisaties om zo tot inspirerende nieuwe ideeën te komen.

 

Actief betrokken zijn bij The West Wing is een ontzettend leuke, maar vooral leerzame en uitdagende ervaring. Het biedt je een kans je actief in te zetten voor de wereld om je heen en de visie van jongeren aan het ministerie voor te leggen. 

Meer over lidmaatschap van the West Wing vind je hier.

Het bestuur van 2022-2023

Het bestuur van 2020-2021
groepsfoto 02.jpg

Van links naar rechts: Bibi de Bakker (Voorzitter), Nick Noteboom (Trackleider DEU), Axel Rooden (Trackleider DMM), Alet Meijer (Vicevoorzitter & Commissaris Interne Zaken), Aimee van Atteveld (Commissaris Externe Zaken), Paco Mens (Trackleider BRA) & Sophie Joele (Trackleider NAI).

Axel Rooden

Bibi de Bakker

Voorzitter
  • Linkedin

"Na een bachelor in Economie met een semester in Sydney (Australië) en Kaapstad (Zuid-Afrika), heb ik daarna succesvol de master International Development Studies afgerond. Hierna ben ik gestart op de internationale hulp afdeling bij het Nederlandse Rode Kruis, waar ik ondertussen al een jaar met veel plezier werk. In mijn huidige functie ben ik veel bezig met het Nederlands buitenland beleid en ik vind het super dat The West Wing ooit in het leven is geroepen om niet alleen jongeren de kans te geven bezig te zijn met het buitenland beleid, maar ook om deze creatieve, ambitieuze en gemotiveerde groep een stem te geven. Ik heb heel veel zin om als voorzitter het West Wing jaar 2022 – 2023 in goede banen te leiden."

Axel 02.jpg
Trackleider DMM
  • Linkedin

"Naast mijn studie aan University College Utrecht (Economie en Politicologie) loop ik stage bij Cordaid, waar ik in het Monitoring & Evaluation team werk en onderzoek doe naar onbedoelde neveneffecten van ontwikkelingssamenwerking. Na jaren in het buitenland te hebben gewoond (Japan, Zweden, Singapore) hoop ik een internationaal perspectief mee te nemen naar The West Wing. De beleidsvraag van de track DMM, gericht op de toekomst van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) sluit goed aan op deze pluriforme blik en mijn interesse voor ontwikkelingssamenwerking. Er valt nog veel te verbeteren aan de formulering en uitvoering van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Aan ons de taak om voor BZ met een voorstel voor de post-2030-agenda te komen. Deze beleidsvraag is een uitgelezen kans om het toekomstperspectief van jongeren te vertolken en dwingt tot een vertaling van strategisch denken naar praktisch beleid. Die uitdaging ga ik graag met jullie aan!"

Alet 02.png

Alet Meijer

Vicevoorzitter & Commissaris Interne Zaken
  • Linkedin

"Na mijn bachelor Bestuurskunde op de Erasmus Universiteit Rotterdam ben ik momenteel bezig met het afronden van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid en ben ik begonnen aan mijn master Political Economy op de UvA. Dat zal ik dit jaar combineren met de functie Vicevoorzitter & Commissaris Intern binnen The West Wing. Het is een mooie manier om dit jaar samen met andere studenten en young professionals de jongerenstem te laten horen op het Ministerie en tegelijkertijd bezig te kunnen zijn met mijn interesse in politiek, maatschappelijke vraagstukken en buitenlandbeleid. Ik kijk dan ook ontzettend uit naar het komende jaar wat zonder twijfel enorm interessant en leerzaam zal zijn!"

Nick 02.jpg

Nick Noteboom

Trackleider DEU
  • Linkedin

"Gedurende mijn studie is mijn interesse voor internationale betrekkingen en buitenlandbeleid sterk gegroeid. Hierin lag vooral de nadruk op Europa en de rol van Europa in de wereld. Tijdens mijn bachelors Rechtsgeleerdheid en Geschiedenis heb ik me hier veel in verdiept, en zal dit tijdens de master International and European Governance blijven doen. Het onderwerp van de DEU-track sluit dan ook erg goed aan bij mijn interesses, zeker nu er belangrijke keuzes gemaakt moeten worden over de richting van Europa in de toekomst. Ik kijk er erg naar uit een gemotiveerde groep te begeleiden in het nadenken over de toekomst van Europa door middel van nieuwe en diverse inzichten!"

Aimee 02.jpg
Sophie 01.jpg

Sophie Joele

Trackleider NAI
  • Linkedin

“Tijdens mijn deeltijd studie Human Resource Management ben ik mijn loopbaan begonnen binnen de private sector. De afgelopen jaren heb ik mij als HR-professional verder ontwikkeld en ben ik inmiddels HR-beleidsadviseur Leren & Ontwikkelen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vorig jaar heb ik deel mogen uitmaken van track DEU en heb ik een leerzame, maar vooral ook gezellige tijd achter de rug. Het heeft mij veel bijgeleerd over het Nederlandse Buitenlandbeleid en de rol van Nederland binnen Europa. De afwisseling tussen mijn fulltime baan en The West Wing heb ik als inspirerend en uitdagend ervaren. Dit jaar wil ik bijdragen aan nét zo’n inspirerende tijd waarin een nieuwe groep jongeren en young professionals hun stem kunnen laten horen. Ik kijk ernaar uit om als bestuurslid en trackleider van track Nairobi bij te dragen aan een gezellig en leerzaam The West Wing jaar.”

Commissaris Externe Zaken
  • Linkedin
Paco 02.jpg

Paco Mens

Trackleider BRA
  • Linkedin

"Op dit moment ben ik werkzaam als Project Officer bij Free Press Unlimited. In deze functie zet ik mij in om de persvrijheid te bevorderen. Ik heb een Master afgerond in International Relations en een tweede Master in International Development. Mijn interesses zijn zeer breed, maar bij The West Wing hoop ik vooral meer te leren over internationale politieke samenwerking en het verbeteren van de positie van gemarginaliseerde groepen. Dit jaar zal ik mij als trackleider gaan buigen over klimaatsamenwerking tussen Nederland en Brazilie. Ik kijk er erg naar uit om meer te weten te komen over het Nederlandse buitenlandbeleid en de Braziliaanse uitdagingen op het gebied van klimaat. Daarnaast hoop ik als trackleider meer te leren over het schrijven van beleid, het faciliteren van discussies, en het begeleiden van een groepsproces. Ook kijk ik er erg naar uit om met een gemotiveerde groep mensen aan de slag te gaan en ik hoop dat we dit jaar vanuit een jongerenperspectief een waardevol en verfrissend advies kunnen meegeven aan het Ministerie!"

Aimee van Atteveld

"Naast het afronden van mijn bachelor Rechten aan de Universiteit Leiden, zal ik mij dit jaar inzetten voor The West Wing als Commissaris Externe Zaken. Ik hoop op deze manier mijn interesse in en passie voor maatschappelijke vraagstukken en het internationale speelveld verder te mogen ontwikkelen en mee te  nemen naar de volgende stap: een master Internationaal Recht. Als Commissaris Externe Zaken hoop ik The West Wing nóg meer op de kaart te zetten en ervoor te zorgen dat een brede en diverse groep jongeren en young professionals een stem krijgt binnen het Ministerie." 

Bibi 05.jpeg
bottom of page