top of page

Wat is The West Wing?

The West Wing is de officiële jongerendenktank van én voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als jongerendenktank geven we het ministerie advies op verschillende gebieden van het Nederlandse buitenlandbeleid.

 

The West Wing is sinds zijn oprichting in 2015 enorm gegroeid. Wat begon als een denktank voor de Directie Westelijke Halfrond, vandaar ook de naam The West Wing, is inmiddels uitgegroeid tot een denktank voor het gehele ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook werken we inmiddels met andere ministeries en organisaties samen. The West Wing bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde groep van ongeveer 50 young professionals en studenten met verschillende studieachtergronden. Ieder jaar zet een nieuwe groep leden zich een jaar lang vrijwillig in om de stem van de jongere generatie te laten horen in het Nederlandse buitenlandbeleid.  

Jaarplanning

Hiernaast vind je de jaarplanning van The West Wing voor 2023-2024. Houd er rekening mee dat deze data onder voorbehoud zijn!

rijnstraat-8_phts01-01-3-min.jpg

Waarom is The West Wing belangrijk voor het ministerie?

Door The West Wing te betrekken bij het ontwikkelen van beleid, krijgen jongeren enerzijds een kijkje in de keuken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Anderzijds vormt The West Wing een manier om de interactie tussen jonge academici, young professionals en medewerkers van het Ministerie te bevorderen. De inzichten en adviezen van West Wing-leden zijn erg waardevol voor het ministerie: ideeën zijn vaak creatief en innovatief. The West Wing is uniek omdat haar leden een frisse blik geven op zaken waar beleidsmakers dagelijks mee bezig zijn.

The West Wing-5254.jpg

Waarom is The West Wing belangrijk voor jongeren?
 

Als lid van The West Wing ben je een jaar lang intensief betrokken bij het maken van beleid. En dat betekent: ‘out of the box’ denken tijdens brainstormsessies, literatuur en rapporten bestuderen en in gesprek gaan met beleidsmedewerkers van het ministerie. Ook neem je deel aan evenementen en bezoek je externe organisaties om zo tot inspirerende nieuwe ideeën te komen. Actief betrokken zijn bij The West Wing is een ontzettend leuke, maar vooral leerzame en uitdagende ervaring. Het biedt je een kans je actief in te zetten voor de wereld om je heen en de visie van jongeren aan het ministerie voor te leggen. 

DSC06736.JPG

Deelnemen aan The West Wing?
 

Elk jaar in september vindt de aanmeldperiode voor nieuwe trackleden plaats. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een rol binnen het bestuur, vindt de aanmeldperiode hiervoor doorgaans plaats rond mei. Aanmeldingen gedurende het jaar buiten deze specifieke aanmeldperiodes worden niet in aanmerking genomen. Houd voor de exacte aanmeldperiodes onze website en sociale mediakanalen goed in de gaten.

bottom of page