top of page

Activiteit #4 - Cursus: beleid schrijven


Op vrijdag 18 maart was het eindelijk zover, de eerste fysieke West Wing-activiteit van dit jaar! De activiteit ging over het schrijven van beleid, en werd gegeven door Mischa de Vos van Bureau Helderder. Bureau Helderder geeft trainingen aan o.a. het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Benieuwd naar wat de leden van de cursus vonden, en hoe zij de 'tips & tricks' kunnen gebruiken bij het schrijven van de beleidsadviezen? Lees dan snel verder!


“Nu alle tracks volop in het schrijfproces zitten, kwam een cursus beleid schrijven goed van pas. Tijdens deze training hamerde Mischa de Vos op het belang van een bouwplan, namelijk het raamwerk van een tekst. Op die manier zorg je ervoor dat je tekst compleet en gestructureerd is. Eerst uitdenken, daarna typen. Daarnaast werden we aangespoord om wollige taalconstructies te vermijden en helder te schrijven. De DEU-track heeft tijdens de afgelopen tracksessie hierop gereflecteerd, gebrainstormd en bepaald hoe hun schrijfplan er gaat uitzien. Nu dit vaststaat is de eindstreep in zicht.”

- Senne Ebbing (Track DEU)
“De cursus liet ons op een andere manier reflecteren op hoe wij doorgaans schrijven. Een grote ergernis is vaak dat stukken vaak ‘saai’ en ‘passief’ worden geschreven, waardoor het minder aantrekkelijk is om dergelijke teksten te lezen. De oplossing? Actiever schrijven! De lezer moet immers ons beleidsadvies willen lezen en er plezier bij hebben, zo blijft de gelezen stof vaak beter en langer hangen. Ook ergeren lezers zich vaak aan de onbegrijpelijke ambtelijke taal. Opvallend is dan ook dat als je met ambtenaren spreekt, zij gebruik maken van een veel 'simpelere' vorm van taal. De tip is dus: schrijf zoals je praat! Verder was nog een belangrijke pointer het maken van een bouwplan voordat je begint met het schrijven van een stuk. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar vaak begint men met schrijven en dan ‘zien we wel waar we uitkomen’. Dit blijkt vaak niet het geval te zijn.”

- Rick Veldheer (Track DAM)


"Nu ook de track DDE aan de slag gaat met het schrijven van het beleidsadvies, kwam een training op precies dit onderwerp goed van pas. Op deze zonnige vrijdagmiddag gaf Mischa de Vos ons meer inzichten in hoe je schrijft als beleidsmaker. Wat het meest opviel, is de kritiek op hoe er op dit moment beleid wordt geschreven. Zo wordt er nu te ingewikkeld geschreven, met foutieve zinsopbouw of is de boodschap vaak onduidelijk. Goed om weer even met beide benen op de grond gezet te worden. Geen ‘Jip en Janneke-taal’ maar een stuk dat voor iedereen leesbaar moet zijn. Wij kijken er naar uit om te starten met het schrijven van het stuk, waarbij wij de training zeker in ons achterhoofd zullen houden!"

- Danique François (Track DDE)


Wij willen Mischa de Vos hartelijk bedanken voor de enorm leerzame en leuke cursus. Meer informatie over Bureau Helderder is hieronder te vinden.Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page