Diplohack 2016

Tussen 17 en 19 november 2017 vond op initiatief van jongerendenktank the West Wing in Medellín, Colombia een Diplohack over persvrijheid plaats. Deze eerste Colombiaanse Diplohack werd georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Bogotá in samenwerking met the West Wing, Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP), en de universiteiten EAFIT en ITM. Het evenement werd ondersteund door expert Diego Osorio.
 

Wat is een Diplohack?
Een Diplohack is een hackathon gericht op het bouwen van bruggen tussen mensen met een verschillende achtergrond en ervaring. Het is een wedstrijd waarbij een aantal teams op zoek gaan naar een technische oplossing voor een sociaal, economisch of politiek probleem. Het thema van deze Diplohack is persvrijheid. 

Zes teams van zes personen bestaande uit groepen met een zo dives mogelijke samenstelling deden mee. Elke groep bestond uit studenten van EAFIT, ITM, een journalist, een mensenrechtenactivist en een expert op het gebied van persvrijheid. Mogelijke oplossing waren bijvoorbeeld een digitale applicatie, een beleidsvoorstel of een gezamenlijk initiatief zijn. Technologische oplossingen werden extra aangemoedigd.

 

Tijdens deze sessie probeerden deelnemers in 2,5 dag een antwoord formuleren op de volgende vraag: Wat zijn de juiste tools om persvrijheid in Colombia te verzekeren? Colombia kampt met problemen zoals autocensuur door journalisten uit zelfbescherming en een gebrek aan informatievoorzieningen in afgelegen gebieden (80% van de Colombiaanse bevolking verkrijgt zijn nieuws via de radio).

 

Uiteindelijk selecteerde de jury het winnende team. Het winnende team krijgt nu de kans om hun idee uit te werken in samenwerking met FLIP en de andere sponsoren van dit project. 

Pre-Diplohack brainstormsessie

Op 9 november 2016 vond er op het ministerie van Buitenlandse Zaken een voorbereidend evenement plaats om de Diplohack in Colombia vanuit Nederland te ondersteunen. Hier werd geanalyseerd wat Nederland doet aan de bewaking van de persvrijheid. Is er complete persvrijheid in Nederland, of vindt hier ook enige mate van zelfcensuur plaats? Wat gaat er goed in Nederland wat meegenomen kan worden bij de Diplohack in Colombia? Deze vragen werden beantwoord door diplomaten, leden van de West Wing en de Colombiaanse diaspora.
 
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020-2021 The West Wing

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rijnstraat 8, Den Haag